top of page
  • Gyurokovics Zita

Az Év Gyógynövénye - Levendula


Ahogy egy korábbi blogbejegyzésben ígértem, a levenduláról írok, pontosabban a Lavandula angustifoliáról, ami abban a megtiszteltetésben részesült, hogy idén az Év Gyógynövényévé választották. A saját kis ültetvényem miatt is különlegesen közeli és különleges a kapcsolatom ezzel a növénnyel.

Hosszú hagyománya van a levendula termesztésének és használatának. Története visszanyúlik 2000-2500 évvel ezelőttre, illetve a Mediterráneum, a Közel-Kelet és India vidékére. Mai ismert neve a latin lavare szóból ered, mely annyit jelent, hogy 'mosni'. Vannak utalások rá, hogy inkább egy másik latin szóból - livere, jelentése 'kékes' - származik az elnevezés. A görögök és a rómaiak is előszeretettel használták a fürdővizük, a ruháik, a hajuk illatosítására, de az indiai Ajurvédikus orvoslásban is ismert növény.

Itt most kimondottan a növényből nyert illóolajra és használatára térnék ki.

A Lavandula angustifolia, vagy valódi levendula illóolaja a legnépszerűbb és leggyakrabban használt olaj, hiszen nagyon sokrétűen alkalmazható, nem irritál, nem fototoxikus. Ennek a fajtának csak a virágában található illóolaj, így lepárláskor (gőzlepárlással nyerik ki az értékes olajat) csak azt használják. Így természetesen kevesebb illóolajat is ad, mint a hibrid vagy Lavadula x intermedia változata, melynek minden "porcikájában", a gyökerétől, a szárán keresztül, a virágáig van illóolaj.

A Lavandula angustifolia néhány fő terápiás hatása: gyulladásgátló, görcsoldó, idegnyugtató, szedatív, gyógyító, kiegyensúlyozó, kiváló égésekre, de fájdalomcsillapító hatása is ismert. Hűsítő olajnak számít, és állítólag segíti az alsó és felső csakrák közötti egyensúlyt, harmóniát. Tulajdonképpen az aromaterápia születése is ehhez az illóolajhoz köthető. Az aromaterápia 'atyjának', René-Maurice Gattefossé-nak már-már mítikussá vált története arról, ahogy az ifjú Gattefossé apja parfümgyárában dolgozva egy véletlen robbanás során súlyos égési sérüléseket szenvedett, melyet levendula illóolajjal kezelt. Az olaj pedig hatékonyan segítette bőre regenerálódását, így élete hátralévő részét az illóolajok vizsgálatának szentelte.

Számomra, ismerve e csodálatos növényt, hosszú tömött sorokban futó lila színével, apró virágocskáival, már ránézésre is megnyugtató. Aztán virágainak méheket bódító illata, mely az illóolajban is tovább él, valódi varázslat.

Néhány másik, az aromaterápiában használt levendulafajta:

A már említett Lavandula x intermedia, vagy hibrid levendula. Ez a Lavandula angustifolia és Lavandula latifolia keresztezéséből létrejött fajta. Mint említettem, sokkal nagyobb illóolaj hozamot képes produkálni, mint egyéb levendula fajták, ezért is kedvelt alapanyag. Terápiás hatásai: gyulladásgátló, sejtregenerációt támogató, sebgyógyító. Biztonságosan használható, nem fototoxikus.

Lavendula stoechas, vagy spanyol levendula: állítólag már a rómaiak is alkalmazták, elsősorban antiszeptikus tulajdonságai miatt, vagy a középkorban ismert volt gyomornyugtató hatása. Terápiás hatásai: nyákoldó, izomfájdalmat enyhítő. FONTOS: magas kámfor tartalma miatt nagyobb mennyisében epilepsziás rohamot okozhat, ezért elővigyázatosan kell alkalmazni! De keton tartalma miatt terhesség alatt, gyermekeknél és időseknél sem használjuk!

Lavandula latifolia, vagy széleslevelű levendula. Hatása érdekes módon részben ellentétes a Lavadula angustifolia hatásával, így inkább stimuláns, illetve kiváló légúti panaszok esetén. Terápiás tulajdonságai: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, sejtregenerációt támogató, nyákoldó, sebgyógyító. FONTOS: szintén magasabb a kámfor tartama, így nagyobb mennyisében epilepsziás rohamot okozhat, ezért elővigyázatosan kell alkalmazni!

Saját ültetvényemről származó Lavandula angustifolia-ból származó illóolaj megvásárolható webshopunkban! Illetve több temékben is megtalálható:

- az illóolaj a Blue Poppy Balancing Moisturiser, és a Youth Elixir Oil Serum egyik összetevője,

- míg a szintén lepárlás során keletkező értékes hidrolátum a Flowery Face Mist, és szintén a Blue Poppy Balancing Moisturizer értékes részei.

Minden fotó: Szendeff Lőrinc

47 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page