top of page
  • Gyurokovics Zita

Alapanyag filozófia - Helyi, Bió, Fenntartható


Folytatjuk a Föld Hónapja kapcsán megkezdett témánkat, de most az alapanyagainkról, beszerzésükről és azokról a szempontokról szeretnék beszélni, melyek fontosak számunkra. A minőség minden esetben elengedhetetlen, de ennek társulnia kell még egyéb összetevőkkel. Amikor csak lehet, helyben termesztett és előállított alapanyagot válasszunk. A személyes kapcsolat, párbeszéd és bizalom egyértelműen így a legerősebb. De ez nem csoda, hiszen, ha úgy veszünk mi is úgy termeljük saját alapanyagunk egy részét, nevezetesen a levendulát, melyből az illóolajat és hidrolátumot használjuk a kozmetikumokba, így kicsit jobban látjuk mik a nehézségek, miben leljük az örömünket és egymás támogatása mennyire fontos, sőt kifizetődő. A helyben termett összetevőknek nem csak a minőségét tudjuk jobban ellenőrizni, de olcsóbb is, hiszen nem utazta át a félvilágot, ment át vámon stb.

Mindig vannak divatos összetevők, melyek szinte évről-évre változnak, de ez nem minden esetben kedvez a környezetnek sem, hiszen ha túl sokat szedünk le belőlük a megnövekedett felhasználáshoz, akkor lehet, hogy több kárt okozunk vele, mint amennyi haszna lenne a termékekben. Attól hogy valaminek új, hangzatos neve van, nem feltétlenül tud többet.

Mi főleg helyben termett és lepárolt illóolajakat, hidrolátumokat és növényi olajat szerzünk be helyi termelőktől, de szeretnénk ha ez a jövőben még több alapanyagra kiterjedne.

Mi történik mikor nincs valami helyben? Mert bizony vannak olyan növények, melyek a klíma és egyéb tényezők miatt nem élnek meg a térségünkben. Ebben az esetben keresünk olyan partnereket, akik ugyanannyira szívükön viselik a minőséget és a természet adta csodákat, és tudjuk róluk, hogy maguk mennek és kutatják fel a legkiválóbb alapanyagokat és gondos gazdákat, hogy aztán azt mi is felhasználhassuk termékeinkben. Ilyenkor szerencsére legtöbbször van opció bió minőséget választani és ezt mindig meg is tesszük, legyen szó aloe vera gélről, shea vajról, illóolajokról.

Ha már az illóolajokat említettem, fontos a minőségen kivül, hogy fenntartható forrásról és ne veszélyeztetett fajról legyen szó. Ezért például nem használunk rózsafa vagy indiai szantálfa illóolajat sem. Ezek a növények szigorúan védettek és a kihalás fenyegeti őket a túltermelés miatt.

Gyakran hallok olyan érveket​,​ melyek csak a pillanatnyi helyzetet veszi​k​ figyelembe, például, hogy valami drága (ez sokszor érv az üveg csomagolás ellen). De ha hosszú távon a természetért, a jobb, egészségesebb jövőért és a bolyg​ó​nkért szeretnénk tenni, ​ami​ több millió éves, akkor​ csak​ a jövőbe látóan szabad gondolkodnunk, és cselekednünk.

36 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page