WYHOYS - Egy fenntartható divatmárka és a zseniális tervező, Pápai Lilla

December 18, 2016

A kedves, inspiráló beszélgetésre Pápai Lillával, a WYHOYS tervezőjével Klauzál téri showroomukban került sor. Mint kiderült, átfedés is volt a MOME-n (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) töltött tanulmányi időnkben. Lilla textil szakon, és azon belül kötöttanyag-tervezőként végzett. Majd egy év kihagyás után, mivel mindig közel állt hozzá a skandináv design, a mesterszakot Dániában végezte el. Fogékonyabb lett a új környezetben a környezettudatos gondolkodásra, és ez elég volt hozzá, hogy a diploma-kollekcióját már ebben a felfogásban tervezze meg. Dániában született meg sok, a márkát most is meghatározó gondolat: a bio iránti igénye, vagy hogy mit jelent számára a fenntarthatóság. A fentiek először belső indíttatásra, a magánéletében jelentkeztek, és nem kötötte össze azonnal a munkájával, amit egyre zavaróbbnak és szétválaszthatatlanabbnak érzett. Így megszületett az elhatározás, a kettőt összhangba hozni. Nagy kihívás elé állította önmagát ezzel a döntéssel, sok kutatást végzett, hogy megmutassa, hova jutott. Az elfogadó, ösztönző környezet Dániában, amiben megszületett a kollekció, sokat segített, így már itthon is magabiztosabban tudja folytatni a választott úton.

Nagyon fontos az inspiráció a tervezésnél, ez indít el egy kollekciót. Lillánál ez egy különösen fontos és kiemelt része a tervezési folyamatnak, sok szempontból megvizsgálja, körbejárja a választott témát. A mostani őszi/téli kollekció esetében az olajszennyezést. Fontos tervezői döntés, hogy melyik alapanyag, miért van jelen. Így jutott el, önmagát is meglepve, például a nemezelés technikájához, amellyel visszautal az inspirációra. A vízben elegyedéssel születik meg egy új anyag. Természetesen az anyag nála az első. Szereti a különböző felületeket, abban tudja először kiélni magát. Utána a szabásvonalak, ruhadarabok már ezen textúrák hordozófelületei, sok apró részlettel gazdagítva. Karakteres részletek is jellemzők a márkára, például az inggalléron megbújó hímzésben.
Ugyan Dánia jó volt a tanulás szempontjából, de sok megerősítést is kapott abban, hogy ne menjen el máshova dolgozni. Már csak azért sem, mert olyan erős és határozott üzenete volt a diplomamunkájának. „Indítson el saját márkát, ha van rá lehetősége”! Erre a családi támogatás is megvolt, hiszen anyukája szintén iparművész. Amikor azt kérdezem, hogy milyen Magyarországon építeni egy ilyen márkát, Lilla pozitívan az előnyöket emeli ki. Itthon könnyebb gyártási hátteret kialakítani, hiszen itt még mindig vannak gyárak, akik kezdő márka esetében is hajlandóak nyitni, és együtt dolgozni.

 

Lilla fontosnak tartja kiemelni, hogy tényleges értéket akar képviselni a márka a fenntarthatóság terén. Nem egy divatos hívószó, vagy elcsépelt közhely mindez, mint sok esetben, ami sajnos megzavarhatja a vásárlókat. A slow fashion hosszú távon gondolkodik.

 

Kicsit játszottunk az illatokkal, hiszen anélkül nem lett volna kerek egy Coolistic interjú. A kampányfotók alapján kevertem 3 illatot, botanikai parfümöt, amelyek közül Lilla kiválaszthatta, hogy melyik is az, ami szerinte ezt a kampányt képviseli. A tervezőnő néhány kedvenc illata is belekerült a kiválasztott keverékbe, mint a rozmaring vagy a levendula. Mint kiderült, nem teljesen ismeretlen az illóolajok világa Lilla számára. Kb. két éve volt Amerikában a párja nagynénjénél, ő nagyon sok illóolajat használt, s Lillának is megmutatta ezeket. Inspiráló élmény volt, amikor ezek után kikerült Dániába, ott már gyakran használta az illóolajok erejét, például a nyugtató levendulát.


A keverékkel egy unisex illatot céloztam meg, mediterrán jegyekkel. Így jelenik meg a parfümben a levendula, a rozmaring, vagy az olasz szalmagyopár. Ugyanakkor a tenger frissességét, tisztító erejét kölcsönzi az atlaszcédrus és a petitgrain. A kampány erős kék színét, és a víz gyógyító erejét képviseli a kék kamilla.

 

 

 Öröm volt Lillával beszélgetni, megismerni a WYHOYS márkát, és kicsit kreatívan “illatkodni”.

A márka darabjai elérhetőek a Klauzál téri showroomban, de kövessétek aWYHOYS-t a Facebook-on: https://www.facebook.com/WYHOYS/?fref=ts és az Instagrammon: https://www.instagram.com/wyhoys_organicclothing/

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Legutobbi bejegyzések

Please reload

Kulcsszavak

Mar Galliti skin care & botanicals

Hasznos linkek

Kövess minket!

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót

Később le is tudsz iratkozni, valamint kérésre 3 munkanapon belül töröljük az adataidat melyről rendszerüzenetben értesülsz.

© 2017 Mar Galliti skin care & botanicals | Minden jog fenntartva!
Web design: Havasi Betti - Amavi Design