Az első találkozás

November 24, 2016

Így találkoztam először az illóolajokkal, gyógyító és hangulatjavító erejükkel. Részt vettem egy botanikai parfüm készítő workshopon.
Ezt megelőző kapcsolatom kimerült abban, hogy egyszer ajándékba kaptam egy üvegcse levendula illóolajat egy ismerőstől.
Illatok és ízek összefonódnak emlékekkel. Mint ahogy a frissen vágott fű illata emlékeztet nyári délutánokra. A parfümök felerősíthetik, de el is rejthetik a személyiségünket. Olyan, mint egy játék, vagy inkább, mint egy színdarab. Amikor parfümöt választunk, egyben szerepet is.

 

A modern parfümkészítés ugyan a 19. században kezdődött, de már a lekorábbi civilizációk is használtak parfümöt. A növények és gyanták illatát olajokkal vonták ki. Az illattal együtt a növények némely gyógyító hatását is magába zárta az így kapott kivonat (a tömjén gyantájából annak antiszeptikus hatását is).

De mit is értek botanikai parfümkészítésen? Nos, alapvetően egy természetes és lehetőleg organikus bázisból lehet olaj vagy alkohol – és terápiás minőségű illóolajokból készített keverék.

 

Első próbálkozásokhoz nem javaslom 3-nál több illóolaj használatát. Maradjunk a hagyományos lábjegy, szívjegy és fejjegy kombinációnál.
Az hogy mi romantikus, mindenkinek mást jelent, de vannak olajok, amelyek jellemzően afrodiziákumok, és hangulatemelő hatást tulajdonítanak nekik:

Lábjegy: (ezek jellemzően nehéz és intenzív illatok, így egy cseppnél többet ne használjunk) Vetiver (a Bourbon változata még különlegesebb), Vanília, Pacsuli.

Szívjegy: (itt gyönyörű virágos illatok hozzák elő a femininitást) Jázmin, Rózsa, Ilang-Ilang.

Fejjegy: (némi édes citrus) Bergamott (FONTOS: válasszunk bergapténmentes változatot, ami nem fototoxikus, így egész évben használhatjuk kreációnkat), Neroli.

Először készitsük el illóolaj keverékünket, ezután adjuk hozzá bázisolajunkat. Én jojoba olajat használok. A jojobának semleges az illata és minden bőrtípusra kiváló. Legyünk türelmesek és adjunk időt a keverékünknek, hogy összeérjenek az olajok, mint egy jó bor.
Bennetek melyik olaj ébreszti fel a romanikát?

 

MEGJEGYZÉS: kiemelkedően fontos, hogy mit teszünk a bőrünkre! Ezért ellenőrizni kell, nehogy olyan illóolajat használjunk, amire allergiásak vagyunk! Fontos még, hogy megbízható márkától vásároljunk, ahol kiemelkedő figyelmet fordítanak a minőség ellenőrzése! Ajánlani fogok néhány nemzetközileg is elérhető márkát, melyeket én is használok, és megbizom bennük, de ne felejtsük el, hogy mindig kereshetünk helyi illóolaj lepárlót, így jobban megismerjük az általunk vásárolt olajat is!

Általam ajánlott márkák: Fragrant Earth, Oshadhi, Materia Aromatica.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Legutobbi bejegyzések

Please reload

Kulcsszavak

Mar Galliti skin care & botanicals

Hasznos linkek

Kövess minket!

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót

Később le is tudsz iratkozni, valamint kérésre 3 munkanapon belül töröljük az adataidat melyről rendszerüzenetben értesülsz.

© 2017 Mar Galliti skin care & botanicals | Minden jog fenntartva!
Web design: Havasi Betti - Amavi Design