top of page
  • Gyurokovics Zita

Illóolaj lepárló workshop Marco Valussival az Őrségben


Különleges élményben volt részem az Aroma-Botanica és az Aetheroleum Illóolaj Lepárló Műhely által szervezett workshopon az elmúlt hétvégén. A hivatalos cím és téma: A növénytől az illóolajig: lepárlóworkshop Dr. Marco Valussival. Magát a workshopot az őrségi kis faluba, Szaknyéren tartották, ahol az Illóolaj Lepárló Műhely üzemel, és tökéletes helyszín arra, hogy a világtól elvonulva kiéljük az alkémikus törekvéseinket, vágyainkat.

Dr. Marco Valussi nemzetközileg elismert, több évtizedes tapasztalattal rendelkező aroma- és fitoterapeuta. Szakterülete az illóolajok és a lepárlás, melyről publikál, oktat és tanácsadással is foglalkozik. Illetve a Veronában, Olaszországban működő Gadoi lepárló projekt vezetője.

Jó volt pénteken megérkezni Szaknyérre, megismekedni a környékkel és a többi résztvevővel. Látni a sok ismerős arcot, de rajtuk kívül rengeteg új ismerősre is szert tettem. A valódi munka, előadások és lepárlások másnap, szombaton kezdődtek. Elképesztően sok új tudást szereztünk arról, hogy mennyi minden befolyásolhatja a lepárlás minőségét. Megtudhattuk, hogy milyen növényhez, természetes alapanyaghoz melyik lepárlási technika passzol jobban (gőz lepálás, víz-gőz lepárlás vagy víz lepárlás), hogyan készítsük elő a növényeket, és mindezt a lehető legjobb minőségben és leggazdaságosabban hogyan kivitelezhetjük. A sok elméleti munkát délután mentaszedés és lepárlás követte. Az Illóolaj Lepárló Műhely két egyforma réz lepárlóját vettetük be összehasonlító jelleggel.

Az egyetlen különbség a növényi részek lepárlóba helyezése volt: az egyiket az megfelelő módszerrel, metodikusan, alaposan megtömtük, míg a másikat "laza hanyagsággal" kezeltük. Minden adatot lemérve és feljegyezve, így az egyik üstbe 26 kg, míg a másikba 16 kg menta került. A lepárlás maga egyforma időt vett igénybe és kb. kilónként 1 milliliter olaj született mindkét esetben. Tehát, ha már a megpakolásnál ügyesek és figyelmesek vagyunk, rengeteg energiát, pénzt és időt takaríthatunk meg.

Vasárnap a fókusz átkerült a hidrolátumokra, és a különbségekre, amit érdemes figyelembe vennünk, ha a lepárlás elsődleges célja nem az illóolaj, hanem a hidrolátum. Szintén lepárlás zárta ezt a blokkot is, mégpedig izsópot pároltunk egy pici, 20 literes réz üstbe.

A növényeket az Illóolaj Lepárló Műhely saját kertjéből szedtük, és a lepárláshoz használt vizet a falu határába lévő forrásból hoztuk. Ilyen körülmények között, ennyi tudással fűszerezve, valóban varázslattal ér fel egy-egy lepárlás.

Köszönöm a szervezőknek, hogy ilyen különleges eseményen vehettem részt. Marco Valussinak a rengeteg türelmet, amivel a kérdéseinket állta és válaszolt rájuk türelemmel és ősszinte érdeklődéssel. Illetve köszönöm a rengeteg régi és új ismerősnek, hogy velük tölthettem ezt a pár napot. Remélem, hamarosan ismét találkozunk.

387 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page