• Gyurokovics Zita

Illóolaj születése - Egy növény reinkarnációja terápiás illattá


Már írtam a levenduláimról, különleges hatásukról és arról, milyen különleges szerepet töltöttek be a márka megszületésekor és azóta is. Július vége van, és mint minden évben, mióta el lettek ültetve, idén is megajándékoztak ikonikus lila viráguk tengerével. Júnusban kezdetét vette a levendula szüret és lepárlás, sőt nemrég be is fejeztük, így minden csepp illóolaj és hidrolátum már üvegbe került.

Szeretném tehát ezt a különleges, transzformatív folyamatot is bemutatni. Azt, hogy mi történik a növény leszedésétől az illóolaj csomagolásba kerüléséig. Hogyan születik az illóolaj és a hidrolátum, a lepárlás azon két végterméke, melyet termékeimben is felhasználok.

4000 tő levendulabokor virágainak levágása nem kevés idő és energia. Szerencsére szokott lenni segítségem, hiszen egyedül nem bírnám. Úgy alakult, hogy a levenduláimat tavaly óta a Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet egy több éves pályázat keretében vizsgálja, nyomon követi, így a kérésüknek megfelelően három részletben szedjük a virágokat (bimbós, virágos, elvirágzott), ami még könnyít a folyamaton, hiszen így van némi szünet a három állapot között.

Tehát a virágok szedése és begyűjtése. Mindenki saját sarlót és ládát kap, melybe addig gyűjti a virágot, míg az tele lesz, a ládákat pedig a sorvégeken lévő bigbag zsákokba ürítjük. A nap vagy a szedés végén, ha a növényeket aznap már nem tudja vállani a lepárló (a levendula szezon nagyon sűrű), akkor jól szellőző, betonozott helyre terítem, hogy ne melegedjen, penyhedjen be. Általában hajnalban már szállíthatók, így előtte elég korán már felkelek, hogy újra bezsákoljuk a levendulát. Természetesen preferálom, ha még a szedés napján eljut a lepárlóba a virág, ilyenkor a zsákokat rögtön felrakjuk az utánfutóra, és irány Szigetvár, az Arura Illóolaj Manufaktúra lepárlója.

Itt figyelő, gondos kezek - Amrein Ildikó vezetésével - végzik a lepárlást. Két üst van, egy kisebb réz, és egy nagy rozsdamentes acél. Én már csak a korábban említett egyetemi vizsgálatok miatt is (szintén kérték összehasonlítás végett), mindkét lepárlóban pároltatok. Ezek gőzlepárlók, külső gőzfejlesztővel. A tartályok aljában lyukacsos aljzaton jön fel a forró gőz. A virágokat alaposan tömörítve bepakoljuk, a tetőt légmentesen (mint egy kukta) lezárják. Majd beindul a szemnek láthatatlan folyamat, fejlődik a gőz, áttöri magát a növényeken, és elkezdi hozni magával az értékes illóolajat és hidrolátumot.

Ez természetesen mindig csodás illatokkal jár, és minden adag elég egyedi tud lenni, tele meglepetésekkel. Én mindig végig ott vagyok a szedéstől, az újra zsákoláson keresztül a rakodásig és a lepárlásig. Az olaj és a viz egyszerre érkezik, így ezt Ildikóék még természetesen elválasztják és leszűrik nekem.

Mindegyik üvegen szerepel a gyártási szám, a dátum, és így várják a műhelyben, hogy üvegcsékbe, termékekbe, különböző aromaterápiás keverékekbe, vagy parfümbe kerülve kifejtsék csodás hatásukat.

Kedves olvasó, mindenki másra esküszik, legyen szó a levendula szedésről, szállításról, lepárlásról, így itt csak a saját tapasztalataimat írtam le.

Termékeim közül a következők tartalmaznak saját levendula (Lavandula angustifolia) illóolajat vagy/és hidrolátumot:

Levendula illóolaj

Blue Poppy Balancing Moisturizer

Flowery Face Mist

Youth Elixir Oil Serum

Termékfotók és portré rólam a levendulásban: Szendeff Lőrinc

#illóolaj #lepárlás #hidrolátum #alevendulaútja #countryside #levendulaültetvény

118 megtekintés0 hozzászólás
Mar Galliti skin care & botanicals

Hasznos linkek

Kövess minket!

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót

Később le is tudsz iratkozni, valamint kérésre 3 munkanapon belül töröljük az adataidat melyről rendszerüzenetben értesülsz.

© 2017 Mar Galliti skin care & botanicals | Minden jog fenntartva!
Web design: Havasi Betti - Amavi Design