top of page
  • Gyurokovics Zita

Szezonális bőrápolás - Tél


Eredetileg az Aromatika Magazin 6.4 téli számában jelent meg ez az írásom. Öszintén köszönöm nekik a lehetőséget és felkérést. A téma természetesen részletekbe mélyedve több könyvet megtölthetnek, így itt csak a legfontosabb javaslatokat vázoltam.

A természet, és vele minden más, folyamatos változásban, ciklikus körforgásban van. A testünk is reagál ezekre a változásokra - az időjárásra, a páratartalomra, a napsütésre, a környezetünkre és minden egyéb környezeti hatásra. Így nemcsak a szezonális étkezés, de a szezonális bőrápolás is fontos. Ahogy az egész testünk, úgy a bőrünk is alkalmazkodik a természet változásaihoz, ezért bőrünk optimális egészségéért ezt a változást a bőrápolásunknak is tükröznie kell. Harmóniában lenni a természettel mindig egyszerűbb, és egészségesebb a testünknek is. Nem lepődünk meg azon, hogy télen kívánjuk a meleg, gazdagabb ételeket, tehát akkor se döbbenjünk meg, amikor a bőrünk is ezt teszi és a táplálóbb, gazdagabb termékekért, alapanyagokért kiált.

Télen és a hidegebb hónapokban minden lelassul, és ez az egész szervezetünkre is igaz. A fagyos szél, a hideg kinti időjárás és a fűtési szezon mind nyomot hagy a bőrünkön. Ami egyébként is kevesebb faggyút termel ilyenkor, és ez is hozzájárul a bőrünk szárazságához. Különösen látványos tud lenni a kezünkön, ahol a bőr vékonyabb. Általában "vízben" gazdag termékekkel próbálkozunk, mert hidratálni kell, és hogyan másképp, mint vízzel. A bőrünk igényei ennél összetettebbek. Ezek a "vizes" termékek ugyan gyorsan beszívódbak, ami kellemes érzetet kelt, hiszen senki sem szereti, ha zsíros marad a bőre, de ezt a száraz felső réteget bizony olajokkal (is) táplálni kell.

Tehát, amint majd látjátok, a téli testápolás első számú barátai a növényi olajok és az ezekben gazdag termékek. Kezdésképp használjunk a növényi olajokban és vajakban gazdag termékeket este, lefekvés előtt, időt adva arra, hogy felszívódjanak. Nappalra érdemes lehet egy gazdagabb hidratálókrémre és testápolóra váltani (vagy aki már tapasztalt és bátor, nyugodtan vegye elő az olajszérumokat, testolajokat és használja bőkezűen). Természetesen ne dobjuk ki azokat a termékeket, amiket már használunk, egyszerűen csak turbózzuk fel. Pár csepp olajszérummal vagy testolajjal érdemes gazdagítani, ezzel plusz hatóanyagokat is felvíve a testre.

A másik fontos példa, amit átvehetünk és a bőrápolásra lefordítva alkalmazhatunk, az a rétegezés. Csakúgy, mint a hidegebb hónapok öltözködésében, a szépségápolásban is hasznos eszköz. Itt három alaplépés az arcpermet vagy egy esszencia használata, majd egy szérum, és végül egy mélyen tápláló hidratálókrém. Az arcpermetet érdemes egész nap kéznél tartani, főleg a száraz levegőjű irodákban, mivel az mind a bőrünk, mind a levegő párásítására, hidratálására, a hangulatunk emelésére kiváló.

Mindezeket a bőr hámlasztásával érdemes kiegészíteni. Viszont legyünk kíméletesek, és gondoljunk az egész testünkre. A javaslatom tehát a finom enzimes hámlasztás vagy testradírozás, amivel érdemes a szárazságra hajlamosabb területeken, mint a könyék, térd, sarkak stb. jobban figyelni. Gyakran a természetes bőrradírok növényi olajakat, vajakat is tartalmaznak, így két legyet üthetünk egy csapásra. Hámlasztás és táplálás.

A fentiekkel együtt a legfontosabb, hogy figyeljük a testünket (meg persze az időjárást), és a szükségleteinek megfelelően alakítsuk a rutinunkat.

Három kozmetikai összetevő csoport, ami ilyenkor igazán segíthet, és érdemes nagy százalékban keresni az összetevők között:

- TERMÉSZETES NÖVÉNYI OLAJOK ÉS VAJAK: ezek, mint például a sheavaj, kakaóvaj, jojoba-, oliva-, mandulaolaj stb., gazdagok különböző zsírsavakban, antioxidánsokban és vitaminokban, így a bőr táplálását több szinten ellátják.

- NEDVESSÉGMEGKÖTŐ ÉS NEDVESÍTŐANYAGOK - MÉZ, NÖVÉNYI GLICERIN, HIALURONSAV: ezek segítenek a bőr hidratáltságának, nedvességének megtartásában. Együtt az olajokkal szépen kiegészítik egymást. Sőt a bőr, mint egy féláteresztő membrán, szeret nedvességet magához vonzani, és azt megtartani a felső rétegében, és ebben segítenek a vízben oldódó molekulák.

A méz a természet nedvesítőanyaga, vonzza és megtartja a nedvességet, akár csak egy gyors házi készítésű maszk is csodákra képes.

A növényi glicerint már évtizedek óta használjuk, rengeteg hidratálókrém és testápoló alapja.

A hialuronsavat a hetvenes években fedezték fel, de a bőrünk természetesen is termeli, a dermisz réteg egyik legfontosabb összetevője. A kor előrehaladtával sajnos csökken a mennyisége, de hialuronsav tartalmú termékek rendszeres használatával a bőr puhává és hidratálttá válik.

- MÉHVIASZ, EGYÉB TERMÉSZETES NÖVÉNYI VIASZOK: vékony, "védő", "vízálló" réteget képeznek a bőrön, aminek rengeteg előnye van, de arcbőrre nem ajánlom, mivel ott kiemelten fontos, hogy megfelelően tudjon lélegezni a bőrünk. De a kéz, láb és az ajkak ápolásában pótolhatatlan segítség, hiszen a védőréteg-képző tulajdonságával megnehezíti a bőrben lévő nedvesség elvesztését, és a bőr kiszáradását.

Elmondhatjuk, hogy a kapcsolódni az évszakokhoz nem csak jót tesz nekünk, de segít megismerni a világot, és értékelni minden ajándékát.

Minden fotó: Szendeff Lőrinc


44 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page