top of page
  • Szerző képeMar Galliti skin care & botanicals

Szezonális bőrápolás - Tavasz

Mint a korábbi, 'Szezonális bőrápolás - Tél' című írásom, így ez is az Aromatika Magazinba jelent meg eredetileg.


Érkezik a tavasz, több a napsütés, melegebb az idő, énekelnek a madarak és mintha minden szebb és könnyebb lenne. Mint ahogy télen is tettük, két dolgot fontos megállapítanunk: az egyik, hogy hogyan változik a környezetünk és az időjárás; a másik, hogy erre hogyan reagál a bőrünk. Mindenki egyedi ilyen szempontból, sőt lehet, hogy amit tavaly nem tudott elviselni a bőröd, azt most nagyon is igényli. Tehát a legfontosabb a megfigyelés.

Termékek tekintetében a tavasz kulcsszavai a megújítás, a helyreállítás és a hámlasztás. Valószínűleg kevesebb olyan gazdag hidratáló termékre lesz szükség, amelyek a téli szárazság ellen tökéletesen működtek. A melegebb idővel a keringés és a nyirokrendszer is magasabb fokozatra kapcsol, és a bőrünk is több faggyút termel, hiszen méregteleníteni akar.

Ha nem mertél hámlasztani télen, mert féltél, hogy még jobban kiszárad a bőröd, akkor most tényleg itt az ideje. Ilyenkor a bőrünk jobban viseli az aktív összetevőkben gazdag termékeket is. Érdemes kombinálni a fizikai és a kémiai hámlasztást. A kémiai hámlasztás során a bőr felső rétegét távolítjuk el különböző savakat, enzimeket használva, amitől egyenletesebbé, puhábbá és élénkebbé válik a bőr. Különösen tápláló és gyengéd lehet ilyenkor egy mézes maszk, mely a benne található enzimekkel hámlaszt, tisztít, ugyanakkor hidratál, és tele van antioxidánsokkal. Míg a fizikai hámlasztók nagyobb változatosságot mutatnak, a mosdókesztyűtől a bőrradíron keresztül a szónikus arctisztító készülékekig. Figyeljünk, hogy amikor fizikai hámlasztót használunk, ne dörzsöljük túl erősen a bőrünket, mivel ez kárt tehet. és irritációt okozhat. A frissen előkerülő bőr nem csak látszatra puha, de érzékenyebb is, így ajánlott este végezni a hámlasztást.

A hidratálás mindig fontos, csak nem mindegy, milyen formában történik. A téli nehezebb olajok és hidratálókrémek után kezdjünk el a könnyebb textúrájú, „vizesebb” termékek közül válogatni, mivel tavasszal és nyáron a bőrünk jobban megtartja a nedvességet. A termékek rétegezésénél nagyszerű fegyverek az esszenciák. Könnyű hidratáló fátyolként permetezve hidratálnak, és rengeteg tápanyagot juttatnak a bőrbe.

A nap káros hatásainak elkerülése végett egyre fontosabb az antioxidánsokban és tápanyagokban gazdag termékek használata. Ezeknek a legnagyobb koncentrációja valószínűleg a szérumokban és az esszenciákban található. Az antioxidánsok megvédik a bőrt azáltal, hogy a káros szabadgyököket – melyek a testben az UV sugarak és a káros környezeti hatások következményeként keletkeznek – ártalmatlan összetevőkké alakítják, így megállítva őket a DNS, az elasztin és a kollagén rongálásában. Néhány antioxidáns ráadásul többfunkciós. Segítenek a kollagén stimulálásában, élénkítik a sejt helyreállítást/regenerálódást, és halványítják a napfoltokat. Az antioxidánsok belsőleg fogyasztva is védenek, így szuper házi opció lehet egy erre a célra készült tea, melyet arcpermetként is használhatunk. Ehhez javaslom a hibiszkuszt, a csipkebogyót, az áfonyát és a zöld teát, vagy a keveréküket. Fontos még az ilyen házi készítményeknél, hogy hamar, frissen elhasználjuk, és közben hűtőben tároljuk. De fontosak a gyulladáscsökkentő összetevők és termékek is, melyek visszaállítják a bőr természetes, egészséges ragyogását.

A megfelelő naptej használata egész évben fontos, így a napos órák számának és a hőmérsékletnek az emelkedésével erről se feledkezzünk meg. A nap sugárzása a bőr öregedésének egyik legnagyobb forrása. A vele szembeni védekezés viszont már egy komplikáltabb történet. A naptejek összetevői, mely fürdőzés közben lemosódnak a bőrünkről, a legfrissebb kutatások szerint nagyban hozzájárulnak a korallzátonyok megrongálásához. Sajnos a természetes ásványi alternatívák is hatással vannak az ökoszisztémára. Így a legfontosabb, hogy a legkárosabb összetevőket kerüljük el, és inkább válasszunk a természetes fizikai opciók közül, melyek cink- vagy/és titánium dioxidot tartalmaznak.

De hogy pontosan mitől is védekezünk:

UVA: ez a leghosszabb hullámhossz, melyet az ózonréteg nem nyel el. Mélyebben behatol a bőrbe, mint az UVB, ráadásul minden jel nélkül. Ez nem okoz leégést, viszont roncsolja és öregíti a bőrt.

UVB: ez a hullámhossz felelős a leégésért. Részben ugyan elnyeli a - sajnos csökkenő - ózonréteg, ezért is lehet, hogy gyerekkorunkban ritkábban égtünk le, mint manapság.

A természetes naptejek azáltal, hogy titánium és cink dioxidot tartalmaznak, fizikai védőréteget képeznek, melyek visszaverik a sugarakat, így védelmezve a bőrt. Míg a szintetikus naptejek pont ellenkezőleg, elnyelik az UV sugarakat. Ami a kémiai kötéseket lassan lebontja, és hőt bocsát ki. Gyakran az érzékeny bőrt ez irritálhatja, pirosságot, viszketést okozva.

Ápoljuk a bőrünk és figyeljünk, vigyázzunk rá minden évszakban, de a legfontosabb, hogy töltsünk minél több időt a szabadban ebben a szép tavaszi időben!

Zita


Minden fotó: Szendeff Lőrinc

38 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page